Monday, August 01, 2011

Update Norma - At home

Alhamdulillah Norma nampak segar je hari nih masa kami g lawat dia . I show her the curtain yg ai jahitkan ...walaupun tak la perfect tapi ok la kan ...blue curtain utk match kan ngan dinding biru tew .Terus pasangkan utk dia ...Moon siap bawak cangkuk bagai tp masalah problem nya tmpt sangkut tew biji biji tew ada beberapa ketol je ...so Talib kena la carikkan ek ..kalau tak tergantung pelik je nampak hahahha .... Kali ni mata dia duk bukak besar n ley follow pergerakkan kita . Talib kata Norma pun dah gerak banyak sket ...alhamdulillah . Mmg berbeza ngan last week . Even duk kat kerusi kepala dia terteleng ...moon cepat2 nak betulkan tp lom sempat moon nak pegang kepala dia ...dia dah gerakkan sendiri ...good good norma
Talib angkat Norma n letak kat kerusi di luar ....then angkat masuk balik ke bilik . But lepas letak tew Talib tanya Norma " sakit tak sayang ...kalau sakit kelip mata sekali kalau tak sakit kelip mata 2 kali " and Norma kelip sekali and air mata dia mengalir ...Talib kata " Tew yg LIb tak sedap nak angkat2 dia selalu sebab tangan Lib menyakit kan dia ..tp dia kena duk atas kerusi utk beberapa jam " mebi tangan Lib kat belakang leher dia kan ...sebab Norma mmg tak mampu nak gerak .

Then tiba masa feeding Norma ..Talib kasik bubur yg di blend n cair cair masuk tube + bg skalik Monavie + SGG + TF . Alhamdulillah penghadaman Norma normal ..lepas habis kasik semer talib tanya Norma lagi " Rasa kenyang tak sayang ?" Norma kelip kan mata sekali ...then dia pun dah ngantuk ...
Tak lama pas tuh Talib sedut kan kahak Norma pakai mesin yg di bekalkan oleh HOSPIS ..Talib pun dah cekap dah tang proses nih . Sebab Norma tak dapat kuarkan kahak n batuk so mmg kena bantu utk sedut utk dia ...Moon ada kat sebelah Talib masa nih and i record in my phone tp tak sesuai la nak share kat sini ....plus Talib kata proses nih menyakit kan dia but Norma siap ley nganga n gerakkan lidah dia semer n permudahkan Talib utk bantu sedut kahak dia ...but lepas 2 kali sedut air nmata Norma laju je mengalir ...alahai Norma .." Tgk kak , sebenar nya sakit tau ..tapi kalau Lib tak buat lagi la kesian kat dia " ....

< pic removed >


sambil Talib usap2 tangan Norma ...." Dah siap kay ...dah sayang tido skrg ...kiter tak kaco dah .." alahai so sweet ...siap Talib bersih2 kan Norma n spray kan Norma ngan her fav perfume ...ala so taching taching ..bagus la Lib . Akak n Abg bangga ngan Lib .

Sonok je duk kat umah Talib ...dgr plak alunan ayat ayat suci Al Quran yg di pasang utk Norma ...and plus sora Isk n Yaya yg layan diri cam umah sendiri ....

Yaya is so sweet siap amik baby oil n urut n sapu di tangan Norma ...then picit2 kan Norma ...mebi sebab dia nampak kami duk slalu buat cam tew dia pun terikut sama .

Talib kata nampak improvement la sebab nih dah kali ke 4 amik b17 tew ...insyaallah . Sama sama la kiter doakan ek agar dia sentiasa kuat semangat .

" Norma sok kiter start puasa ...Norma kena stay strong ya ...nih pun Norma dah nampak cam kuat ...Norma kena sentiasa kuat semangat .....nanti kita raya sama sama ek sekalik ngan Rafiq ...Norma jgn risau nanti akak beli kan baju raya Rafiq ..rasa kena tambah 1 2 je sebab ramai org kasik baju kat Rafiq ...lawa lawa semer . Kalau Norma kuat n ley duduk kiter pegi jalan sama sama ...Norma duk atas wheelchair pun tak pa ...misti best kan "

and she just look at me and pejam mata sekali ...spt dia bersungguh2 nak ikut and setuju .

yup NOrma ...im so proud of u ..nanti akak dtg lagi ek . Moon sempat ceritakan kat dia ...betapa ramai nya sampai kan ucapan utk dia ...her friends ...and new friends we make along the way ...insyaallah berkat doa semua org and di tambah pada bulan yg mulia ini akak harap norma can be a survivor ...love u Norm ...and suddenly i miss dak Rafiq

Moon pun dah serahkan tabung dr UNITEN utk Norma ...baru sempat nak bawak ..Talib pun siap tunjuk kat Norma ..

I would like to thanks Nek from

Charity Sale - RAMADHAN 2011


Dear valued customers and visitors,

Nekrock's Boutique small contribution for the unfortunate.

All items for charity sale are NEW.

Nek will bear the cost of mailing to your doorsteps.

**For everyone's info - you will get the item cuma RM yang akan Nek dermakan**


Total collected - RM 808 (Derma akan Nek serahkan pada Norma/Talib) Norma mengidap brain cancer stage 4. Cerita about Norma, please click the url below. Semuga dengan sedikit sumbangan dapat meringankan Talib. Sama2 lah kita doakan semuga Norma sembuh. Amin

Thanks Nek and many many thanks to those yg beli dr Nek n siap tambah lagi utk tujuan murni nih ...may Allah bless all of u

57 comments:

Fazlinil Irma said...

salam ramadhan buat moon, norma dan keluarga.

moga kedatangan ramadhan memberi kekuatan dan kesihatan yg lebih utk norma.

sama-sama kita berdoa.IA.

missbby said...

i love this entry..terasa sangat talib tu seorang suami yang sangat bertanggungjawab dan penyayang..Untung norma dapat Talib..Waktu sakit la kita perlukan sokongan seperti ini. Mudah2an bulan Ramadan ini akan memberi seribu rahmat buat Talib dan jugak Norma..Salam ramadan untuk moon sekeluarga ya..

Fiza Nordin said...

salam ramadhan untuk moon & family juga noorma & talib...

moga norma terus positif dan Allah swt terus memberikan kekuatan kepadanya meneruskan kehidupan berbekal ketabahan dan kesabaran.dugaan yang besar berbalas dengan pahala yang melimpah ruah hendaknya... amin!

notti netti said...

Baiknya suami Norma.
selamat berpuasa:)

Filla ~ Kasihs said...

alahai.. syukur sgt norma ada talib yang slalu disamping norma.. yang sabar.. yang penyayang.. moon and sutan pon sama.. norma tambah kuat sebab adanya kasih sayang di sekeliling dia ;)

zeta said...

alhamdulillah..norma ada perubahan yg baik..
salam ramadhan utk moon dan sekeluarga..moga ramadhan ni memberi sinar bahagia kepada semua..
take care..

yAnOt said...

salam ramadhan kak...
saya selalu blogwalking kt blog akak..siap wat link lagi kt blog saya..huhuh..saya selalu baca kisah norma..mmg sedih..dan bangga ngan Talib..sebab jaga norma ngan baik..teringin sgt nak tgk norma sembuh..biar die gembira bersama suami dan anaknyer..kak..pesan kt Talib..bulan Ramadhan ni bulan yang mulia..doa byk2..solat byk2..insyaallah..Allah dgr doa kita..dan insyaallah..berkat bulan Ramadhan..mungkin doa kita akan dimakbulkan..amin..

visit blog saya...www.jejemariku.blogspot.com

saibidina said...

slm,

happy to hear norma's improvement..moga ramdhan mmberikan lebih sinar pd norma dan moon sekeluarga..amin

marinahunny said...

ramai yg doakan norma semoga cempat sembuh. harap2 dgn keberkatan bulan yg penuh rahmat ini akan ada sinar buat norma n talib.

LYAfrina said...

salam ramadhan buat mmon n family... semoga ramdhan ni mbawa keberkatan ke atas norma... dan sama2 kt doakan ag norma diberikan kekuatan y luar biasa...

luckystar_dhiyah said...

salam kak moon...
selamat menyambut ramadhan buat kak moon,kak norma n keluarga...
moga2 kak norma bertambah sembuh...insyaAllah...

..::SangRatoo::.. said...

Salam Ramadhan utk Talib dan Norma..juga utk Moon sekeluarga..

Semoga Ramadhan yang berkat ini akan memberikan cahaya kegembiraan utk semua..

mummy_ayu said...

salam ramadhan...
sweet nya hubby norma...
semoga norma terus sihat..and cepat sembuh sepenuhnya..amin..

Jiejah @ Iza said...

moga norma kuat semangat dan bleh raya dgn rafiq ..

tiap kali saya baca ttg norma kat blog ni ,sure menitik air mata .
mengharapkan yg terbaik untuk norma ,talib & rafiq .

Cik Cookie said...

salam ramadhan buat kak moon sekeluarga.
semoga ramadhan kali nih amat bermakna buat norma dan talib.
dikurnian kesihatan yang baik.
amin.

lein said...

salam saye br follow moon minggu lepas..... bace semua kisah dalam ni.... tersentuh sgt biler bc kisah norma.... hope dgn ramadhan yg dtg ni akan mengembalikan semula kesihatan norma.... amin

Anonymous said...

Dear Moon,

So happy to know the progress..alhamdulillah, berkat usaha dan tawakal, Norma dah ada perubahan..Ruby doakan Norma sembuh...insyallah, semoga doa kita di bulan Ramadhan ini dimakbulkan oleh Allah...

Mungkin hanya masa yang menentukan bila Norma akan sembuh, tp jangan kita mudah putus asa..semoga Talib terus cekal, kuat semangat dalam menempuhi dugaan ini..Allah datangkan ujian bagi mereka bukan untuk menjatuhkan tapi menjadikan mereka lebih baik sebagai umatnya..

Selamat berpuasa Moon!!

Ruby

nabila azmi said...

slm rmdhn untuk kak norma,kak moon n families....be strong..

alhamdulilllah dh makin sihat...insyaallh...

we'll keep praying..semoga segalanya kembali pulih..

Rahayu Manan said...

salam ramadhan moon..
moga Norma akan terus memberikan perkembangan kesihatan yang positif. Insaallah, n semoga kedatangan ramadhan akan memberikan sejuta rahmat dan shafaat kepada norma.. Norma perlu terus kuat demi Talib,Rafiq dan seluruh keluarga yang menyayanginya

fazilzura said...

Insyallah Norma akan kembali sihat , ramai yg mendoa kan nye..

* moon , lepas ni aci jd tokey kain ye... ramai pi terlah globe

nieda said...

selamat berpuasa kepada moon, norma, Talib dan keluarga..moga kedatangan ramadhan kali ini memberi seribu keberkatan kepada kita semua..

Sidratul Muntaha said...

burst to tears..
alhamdulillah..
mudah - mudahan norma cepat sembuh dgn sebaiknya...
insyaa Allah..

Anonymous said...

Salam..Selamat berpuasa..Sje2 je on9 search2 Google tjmpe blog ni..Norma tu sakit ape kak?

FB:fuzzyrule_ajax@yahoo.com

Nizam said...

sedih btol tgk dia.btw aku folo dlm diam je kisah dia ni.sebab tgk ramai yg komen2 ol gurlss..ai malu yaw!keh3

Miss Moon said...

anon ,

kena baca semer kisah Norma baru la tahu dia sakit apa :)

Miss Moon said...

auw u malu ke SY ...ekekkek tak pa kisah nih utk semua ...mana yg ley kiter amik buat pengajaran kiter amik ....kan .

Anonymous said...

Moon, Alhamdulillah...
Semoga Norma akan terus berjuang melawan penyakit nya..Saya sentiasa doakan Norma akan dikurniakan kesihatan yang baik dan dipanjangkan umur untuk menikmati indahnya hidup bersama dengan Rafiq dan Talib...amin...amin...amin...InsyaAllah..jangan putus asa...kagum dengan Moon yang berhati mulia...

*Moon, hari ni Norma patut pergi Pusat Perubatan Al Hidayah kan? saya mengikuti setiap perkembangan Norma...

Miss Moon said...

moon silap ...kena pegi pusat rawatan 6 hb 8 . Semalam talib bgtau

Fazirul Nizar said...

Ok2..Mntk maaf..Dh tau dh..Sy ni dlu bekas pesakit kanser gak...Tp sy kanser nasofaring(kanser pangkal hidung).Kne time umur 18nskg umur 21 dh..Dlu sy kne stage 4 gak,ktmbuhan tu bsr penumbuk ade dlm kepala sy..Kne 5x chemo,35x radioterapi, n 5x chemo after radioterapi tu..Tp Alhamdulillah sy smbuh sepenuhnye.After treatment n buat scan,Dr pun ckp bnde tu miracle sbb bila scan bnde tu hilang mcm normal,means mcm sy xpnh kne sakit tu b4 ni..Now sy umur continue study kt UniKL n just kne bt follow up dlm tiap2 6 bln..Tiap2 kli follow up Dr chck ckp mmg smbuh dh..So sme2 doakan Norma tu supaya die smbuh..Aminn..

fuzzyrule_ajax@yahoo.com

Anonymous said...

alhamdulillah kak moon....

tak pernah terbukak pintu hati saya tentang kisah2 sedey ni... tak taula kenapa... tp biler kawan saya forwardkan kesah norma ni... saya tetiba je tersentap... dugaan dari Allah kepada mereka yang mampu menghadapi...

Gembira saya dengar latest news dr akak psl norma ni... tak penah name dia tak disebut dlm doa saya tiap2 lepas solat... semoga Allah memakbulkan doa kite semua... supaya norma kembali sihat, dapat membesarkan anak dia dengan talib dengan happynye... ameen...

nizie said...

salam..sy terharu bc entry akak psl norma ni..n norma sgt bertuah dpt suami sebaik n penyayang mcm talib..

sama2 la kta berdoa smga norma cepat sembuh..aminNnnn...

safiyyah osman said...

we love u kak norma.be strong..semoga allah sentiasa beri akak kekuatan...seronok tgk kak norma dah kuat dari hari ke hari.

selamat berpuasa kak moon&family.

sofia said...

Assalamualaikum moon.semoga tabah menghadapi semuanya.Sofia dokan moon sekeluarga sentiasa dalam keredhaanNYa.Lebih2 lagi famili Talib.semoga Allah berikan sedikit kekuatan buat Talib dan Norma dan Rafiq.

sofia said...

Asslamualikum.semoga moon dan famili sabar dan tabah.dan buat talib ,berusaha,berdoa dan bertawakal.semoga Allah memberi keajaibanNYA di dalam bulan ramadhan ini..

PutriesNoora said...

salam ramadhan,
sis i would like to share this story with my friends,InsyaAllah ada yg boleh membantu.semoga Allah memberikan kite semua kesihatan yang baik.InsyaAllah norma cepat sembuh.amin..

Aween said...

Berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikul.. Apa yang akan terjadi pada kami belum tentu lagi.. ntah esok lusa kami pula yg sakit..

Norma, keep on be a strong person.. Kalau saya, belum tentu saya mampu menghadapinya.. U such a strong person..

wani said...

aslm moon,walaupun saya hanya kenai moon dan kisah norma kt blog ni rasa mcm kita dekat jaaa.bertuahnya norma dpt suami macam talib,...dan bertuah juga dpt family mcm moon....sunguh2 sedih dan terharu bila moon crita pasai talib yg layan norma dgn penuh kasihsyg tu,...Allah maha besar,alhamdullilah norma pun dh nmpak kemajuan ...moga ramdhan,syawal ini membawa kebahagian buat depa smua..tima ksih jgk buat moon yg selalu update pasal norma....sayang sungguh kat depa...kami pun sayang sungguh tgk depa....

dina said...

alhamdulillah, dh nmpk progressnya.. semoga norma teruskn perjuangan demi org2 sekeliling yg menyayanginya.. rindu pulak nk tgk gmbr dak Rafiq nih..:D

ASZ-miedar said...

Ya Allah Ya Tuhan ku...ko tabahkan lah hati pasangan ini....ssungguh nya Kau Maha Pengasih lg Maha Penyayang....Kau permudahkan la segala dugaan tuk ke2 hamba mu ini Ya Allah...
akak...cmne keadaan kak Norma skang?asz bru jer tau kisah nih...smoga kak norma cpt semboh....amin..

sHa said...

salam kak m00n , xcually sha dh lama f0ll0w entry kak m00n ... selama nie sha jdi pembaca senyap , n tiap kali sha bca pasti airmata ini menitis mengenangkan kisah n0rma n talib ... sgt2 tersentuh hati ... pape p0n sha d0akan agr n0rma cepat sembuh n kembali seperti sedia kala ( sgt cantek mse tg0k pic kawen d0ang ) n dpt beraya bersama anak d0ang tersyg ... t0 talib , anda mmg se0rg suami yang paling baek n sgt2 teruja dgn sikap anda yang sgt menyayangi n0rma lebih dri diri anda ... teruskan n sentiasa beri semangat agar n0rma kembali sihat ... sha d0akan agr tuhan permudahkan segala urusan anda berdua ... aminnnn ...

ainaa said...

moge kak norma cepat sihat. sedih bace entry nie. be strong kak norma :)

Chik Att said...

Saya mendoakan ... moga didatangkan keajaiban dari kebesaran Allah buat Norma ....

Ketabahan dan kekuatan ...... buat suami dan ahli keluarganya ....

Aminnnnn ...

Jumie Samsudin said...

Hari ini first time jumpa blog ini. Sangat menyayat hati. Abang awak memang seorang lelaki yang amat saya kagumi. Nak menangis okay kalau terbayangkan apa rasa abang awak.

My love for u and the whole family.

Miss Moon said...

Thanks Jumie ,

Talib adalah adik ipar Moon ...adik pada my husband .

melyssa_nadiea said...

nasib la kat opis..klu bace kat umah kompom teresak2 ni :'(

kem salam kat norma n hubby...

Jumie Samsudin said...

Mohon maaf. Now kami faham.

Jumie Samsudin said...

Your family is very lucky to have him.

Anonymous said...

Habatus sauda penawar segala penyakit. Dengan izin Allah

Mama Zharfan said...

sedey nya baca citer ni :(

Chibi Maruko said...

Me doakan hati talib kekal penuh kecintaan terhadap norma. Amin

misskandorian said...

Semoga Allah sentiasa beri kekuatan kpd kalian..

IZZATI ADILA AZHAFFISHYAM said...

salam kak moon...saya dilla..tengah dok jahit manik di baju customer tibe2 kuar cite barah otak..pastu terus berenti jahit dan layari blog kak moon.. kak moon kena tanam dijiwa kak noorma bg kuat..sebab dgn kekuatan dalaman lah dapat melawan penyakit tu..dan satu lagi kak moon,dilla nak ingatkan kak moon jgn bg langsung org yg nak melawat kak noorma tu dlm keadaan sedih tambah2 keluar air mata(orang camtu jgn bagi melawat langsung) sebab automatik nanti kekuatan dalaman kak noorma akan jadi lemah teramat..bila lemah penyakit akan meningkat..dan suruh kak noorma makan dgn byk dan kerap..biar gemuk takpe.. :-) jgn tak makan.. sebab dgn makan kite akan bertenaga dan kuat..buat kak noorma tu macam dia tak sakit..jgn buat macam dia sakit(jgn sedih)..buat muka kite macam happy macam hari2 biasa.. :-)
SAYA JUGA PERNAH SAKIT SEPERTI KAK NOORMA..MASA SAKIT TU UMUR SAYA 13TAHUN..TP MASA UMUR 11-12TAHUN DAH SAKIT CUMA TAKTAU SAKIT APA BILA PI KLINIK DOKTOR CAKAP MIGRAIN..PASTU MAMA DAH RISAU DAH SEBAB SELAMA SETAHUN SAYA ASYIK SAKIT KEPALA+MUNTAH DARAH+TAK LALU MAKAN..PASTU BILA FORM 1 MAMA BAWA SAYA PERGI BUAT CT SCAN,TENGOK2 SAYA SAKIT SEPERTI KAK NOORMA.. SAYA PERGI BUAT PEMBEDAHAN DI HOSPITAL PULAU PINANG(HOSPITAL KERAJAAN)..DUK DISANA SELAMA 4BULAN 3HARI..SEMASA BUAT PEMBEDAHAN DOKTOR KELUAR MEMBERITAHU MAMA SAYA BAHAWA PELUANG UNTUK SAYA SELAMAT DLM OPERATION TU HANYA 40 PERATUS SAHAJA..BETAPA SEDIHNYA HATI DAN NALURI SEORANG IBU TP MAMA SAYA TABAH DAN SENTIASA BAGI SAYA CERIA KETIKA BERADA DI HOSPITAL TU..24JAM MENEMANI SAYA WALAUPUN MAMA SAYA SEORANG PEKERJA YG BEKERJA DI TELEKOM ALOR STAR DAN MENGAMBIL CUTI TANPA GAJI..SAYA JUGA DIBOTAKKAN KEPALA SEPERTI KAK NOORMA..DI KEPALA SAYA DIJAHIT DGN 15JAHITAN..SAYA JUGA MENJALANI RADIOTERAPHY SELAMA 3BULAN DI PULAU PINAG..PERCAYALAH KEKUATAN DALAMAN AMAT PENTING+DOA KEPADA ALLAH.. :-) SELEPAS 4HARI OPERATION,TAK BOLEH MAKAN DOKTOR SURUH MINUM AIR HORLICK DAN AIR MASAK SLAMA 2MINGGU,JAUHKAN DARIPADA MKNAN SEPERTI AYAM,DAGING & SEAFOOD..MAKAN IKAN YG TAK GATAL..DIREBUS @ DIKUKUS..KALAU MKN BENDA GATAL NANTI KAT TEMPAT OPERATION TU GATAL DAN LAMBAT SEMBUH..IKAN CENCARU PUN TAK BOLEH..

cintaku liemia said...

salam kak moon..
akak sy tertgk di mhi td..terus terjah blog akak..akak sy share kisah noormah kat blog sy..sy akn cube membantu..n sy dah col asben mintak di pikirkan cr bagaimana kami leh dpt kan bantuan dr pihak berkenaan..n kami perlu jupe akak n en talib utk dpt kan persetujuan.akak noormah duduk di balaong area mana?sebab sy sendiri tinggal di balakong..

Aini Ramli (Mek) said...

Salam Moon...semoga keluarga terus tabah mengharungi dugaan ini..bukan mudah..tp ini kerja Allah..InsyaAllah, ada jalan suatu hari nanti...tp nak tanya skit la..MOon ni ngan Sutan belajar kt YPM kan? Mcm kenal la...klu xsilap org la..

Anonymous said...

Salam, Ini semua dugaan Allah, Saya yg membaca pun terasa amat berat tambah lagi yang menanggungnya. Ini ada satu tips tapi tak tau la boleh uuntk Norma ke tidak. Blend 2 inci Kunyit dan campur ngan 1 biji perahan lemon. Minum 2 kali sehari. Mana tahu dengan izin Allah.
Ada 2-3 org kawan yg ada kanser mengamalkan jus ini selain dari mengambil b17

iza said...

semoga norma dan keluarga terus tabah dan sentiasa berdoa agar segalanya akan dipermudahkanNYA.

Linda said...

semuga norma n hubby sentiasa tabah dgn dugaan berat ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...