Tuesday, February 19, 2013

pelawas

hiks apa sembang pasal pelawas nih ....

Ai kalau berubah tempat mmg terus terbantut je . Even balik kampung ke pegi jenjalan kadang tew mmg susah hati sebab kurang lawas tapi kalau kat opis ke kat umah ke mmg ok aje . Ngalah kan budak kecik kalau berubah tempat tido hahahhahah

ada org makan betik nak kasik lancar ...ada org telan air banyak banyak ....ada org kena amik ubat n mcm2 but pelawas yg paling berkesan for me adalah

Yer puan puan ....minum segelas milo . Tappi kena sejuksssss letak dlm 3 sudu milo ...kasik terapung2 serdak2 milo tew telan ...tak sampai 10 min terus bergelodak isi perut hahahhaahhahah  .

Tapi kalau org kencing manis ke hapa jgn buat cam gini ye buat elok lawas sekalik gula plak tinggi ....

n saya suka ratah milo hahhahahahha . MAsa kecik2 misti selalu kena marah sebab suka sangat bukak tin Milo pastuh amik satu sudu milo ngap nasuk mulut ....kalau terbersin time tew alamatna tersembur la semer milo2 tew ...akakakkak tp skrg dah tua cenggini tak der la buat sangat ( buat sangattttt ? maknanya ada latewwww)

Ada 1 lagi daun ni ley beli kat kedai sessei cina ...nama dia Senna Maki but Auntie Pak Sutan kat Penang panggel daun Cina Maki hahhaha . So daun nih la yg dia org blend masuk kapsul la jd pill la even teh herba org kampung pun daun neh la . Kalau kowang beli kedai cina berapa hengget je tp dah jd org kampung punya terus mahal sket .

Tapi rasa dia umak aiiiii kembang anak tekak telan air dia ...pastuh nantikan la kesan nya after few hour ...cam ada org perah2 isi perut n usus semer . Cam org perah kain yg basah tew ..........mencicit cr tandas ekekekek

Tapi kalau nak mudah n telan je ley telan je senokot . Tapi pak sutan tak perlu la sebab dia kan dah tak der usus besar so mmg sistem dia lancar je setakat 3 4 kali sehari apa der hal .

So apa kowang nyer petua pelawasan ...

selain betik apa lagi ek 


12 comments:

arLene said...

hi moon. i nih ada masalah sembelit.kira dalam seminggu 2 kalila membuang.kalau masuk hari ke4 tak membuang, mmg kena carik pelawas sebab takut jadi migrain bila angin naik ke kepala (dah pernah kena)...so, selalunya alin amik bfast pedas, cam nasi lemak ke, mee goreng ke apa2 la yang bersambal plus air bsusu cam milo or nescafe tapi selalunya amik nescafela. mmg bersih perut lepas tuh. tapi takla ceri beri. just 1-2 round pastu legaaa....

Mia Kassim said...

Sayur Kang kung......hehe

SUwithlove said...

nescafe!

kissz said...

Salam kak moon..
Saya pon selalu sembelit..
Slalu amik fiber... minum air banyakk..
Tapi masih derita kengkadanggg..
Huuuu

Huda Azman said...

make sure breakfast..memang akan senang membuang =P

Irfa said...

eh bagus ni
sy mmg ada mslh buang air
3 hati rilex je x membuang.huhu
pdhal makan banyak tu

Pinkjambu said...

pruneeeeee kak moon! hok sunsweet tuh! kikiki

Baby Lyana said...

sy ilang penyakit sembelit bila start mkn spirulina. dulu seminggu sekali membuang, lepas mkn spirulina sehari 3x. now dah lama stop, cuma byk minum air masak dan susu. :)

bykkan serat dan sayur2an..in syaa Allah ok!

haniz fadzli said...

saya kalo minum milo lagi teruk sembelit. huhu.

Jojet said...

kak, sy klw amik milo akn tambah sembelit..klw nk lawas perut sy perlu rasa neskepi atau mkn nasi lemak letak sambal lebihhhh atau last klw x beraking jugak sy amik betik..mmg pastu kuar bau betik gak..hihiks

~yOuNg MuMmY~ said...

ohhhhhhhhhhhhhh kita sama ooooooooo. berubah tempat je mmg kompem x leh nak buang. 'dia' terkejut kot tgk lain tandas. hahahah.

Fazillah Abdul Ghani said...

sy alami sembelit teruk smpi berdarah tau pas bersalin no.2..lanie dok consume zinc n herblax dr shaklee alhmdulillah sgt2 melawaskan..syukur selesai mslh..dulu smpi fobia nk membuang..

feel free to visit my blog http://vitaminandadankeluarga.blogspot.com/