Thursday, April 19, 2012

dinding crack


yey stair step crack tew pun sudah ada ....yg menegak tew pun sudah ada


Ai dapat kunci umah pada Jan 2009

Now crack telah muncul merata rata . Ive logged a report to the developers and harap la sesangat mereka dapat bantu . Naik risau akan keselamatan jugaks .

Ive dah ckp ngan kawan2 yg memang pakar dalam bidang nih n they said kalau retak depan n belakang dinding mmg ada masalah ngan structure and kena bertindak segera before things get worst .

I can repair retak tew semer but adakan itu solution nya atau akan kah dia retak lagi mebi next year atau next two years . The house is not cheap ...even umah bawah 100K pun masih elok tak der crack .... im a bit disapointed jugaks acctually tp lebih pada risau nih . Yer la mana mak pak tak wisau keselamatan keluarga kan . Buat 1 hari runtuh dinding sapa yg susah kalau time tak der org tak pa kalau time nko anak banak tgh tido apa kes .

Sapa pernah ada pengalaman nih n cam na kowang deal ...please share i with me .

I really hope that my developers is kind enough to help me out . Awal Jan ari tew ada engineer dtg tgk n dia suh monitor crack tew . Hope dia dapat dtg tgk lagi ....nanti2 la ai share gamba corak crack yg punya la comey tew

more info on crack here

6 comments:

Mama Tuah Melaty said...

Hai Moon, yer kalau crack yang u sampai boleh nampak isi dinding tu, macam bata, batu semua tu, itu adalah structure crack. And its bahaya.

Tapi kalau crack yang halus jer, its just plaster crack. Lebih baik report pada pemaju if rumah u still dalam tempoh liabiliti kecacatan. Sok, kalau dah tamat tempoh susah. U sendiri kena repair semua tu.

~adeQ~ said...

Kak, ada crack ker? Rumah kitorang kebanyakannya bocor kat bumbung bila hujan lebat....tapi rumah kita Alhamdulillah...takde pulak...kebanyakkan yang bocor tu sebab aturan atap genting tu tak betul.

siti aida said...

kak moon, same la ngan umah kite. ade retak2. takot gak tengok. dah la umah sewa, dah bagi tau owner. tapi die diam je, :(

kak moon, kamu di sini.
http://aidachentaluq.blogspot.com/2012/04/bagan-lalang.html

potpetmama said...

Pn Moon; i believed that your defect liability period under SPA with the developer has lapsed; so normally developer wouldnt entertain any complaints thereafter, unless they are so generous..however ada satu option kepada pembeli rumah, sebarang kecacatan selepas tempoh kecacatan telah tamat boleh dibuat ke atas pemaju dengan memfailkan tuntutan di Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah; muga maklumat ini membantu

garlic & butter said...

Dear Moon, pls beware of the horizontal crack. Seriuosly.

- Nurul the architect

Miss Moon said...

Thanks Nurul

guess what all crack kat my house adalah horizontal stair crack ...depan n belakang ...scarryyyyyyyy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...