Sunday, April 29, 2012

Kecewa dan sedey

Dulu masa tgk berita baca paper negara luuar bergolak ...rusuhan sana sini . Masa tew rasa bersyukur sangat sebab duduk di Malaysia ...dilahir kan di Malaysia banyak kawan kawan berbilang kaum dan agama . Masa tew jugaks rasa kesian kat negara negara luar . Macam mana rakyat sendiri merusuh yg jadi mangsa adalah mereka yg tak berdosa dan bersalah . Anak anak kecik kaum wanita n org2 tua semer menderita . Sian kan

But i never imagine that i can view those scenario in my own country . I know everything ada explaination nya tersendiri . Ai tak support mana mana . But sebagai rakyat n anak jati yg diterapkan nilai nilai murni n rasa kecintaan yg tingggi pada negara saya rasa sedey bila lihat semer nih berlaku pada negara yg saya cintai ...nama Malaysia yg saya banggakan ...

I open my facebook acc this morning and tgk semer clip tak kesah la yg support ke yg bangkang semer ai tgk . Rasa cam jantung neh tertusuk duri ....ai tak sangka ada kah betul nih Malaysia . Adakah Jln Tar tew jalan yg ai gie jalan jalan last week siap naik GLOBE sopink langsir beli tudung sepanjang jln Tar ...cam melihat negara lain je .

Kesian anak anak kecik kita . Adakah ini budaya yg dia org akan di terapkan pabila dia org besar nanti . Adakah ini yg akan menjadi budaya mereka . Adakah mereka akan fikir bahawa merusuh adalah jalan terbaek . Adakah perhimpunan begitu adalah jalan penyelesaian buat semua masalah .

Saya sedih sangat . Dr kaca mata seorang wanita n seorang ibu and dr mata seorang rakyat yg cintakan negara . I want my country aman damai . Where ai bebas buat semernya ...di mana ai jalan jalan ngan family ai akan rasa secured rasa selamat ....

Sian org yg berniaga semer tew ...habis mata pencarian dia org . 1 hari dr segi economy banyak terjejas . Long term lagi la . People takkan dtg Mesia ...

Lain org lain pemikirannya but bg saya ....saya idam kan negara yg aman buat saya keluarga saya n seluruh rakyat malaysia . Bersatu teguh bercerai roboh ..n nampak nya banyak benda yg cuba merobohkan . Please be strong Malaysia .......

Apa saya buat semalam ? Operasi bersih kan umah ...pastuh lepak kat umah ...malam gie beli brg dapo kat tesco la la la la laaaaaaaaaaaaa

20 comments:

careno said...

perhimpunan dan rusuhan dah semakin menjadi budaya orang kita untuk meluahkan rasa tak puas hati... ya, ada yang ingin disampaikan oleh bersih tapi bukan begitu caranya... memburukkan keadaan ada laa... paling sedey bila lihat ada parents yg sggup bawak anak-anak skali... ntah apa la parents tu fikirkan...

sheila said...

mmg kecewa tgk video2 smlm.....demi nak pertahankan parti dan kononnya keadilan masing2....sesama islam pun nak bergaduh......semoga Allah limpahkan hidayah dan petunjuk buat mereka

Anonymous said...

Puan moon , skrg ni awak rasa kalau tiada perhimpunan bersih tiada, slamat ke lagi negara kita ni.... Mcm2 kes .... Puan moon kena fikir kenapa org buat perhimpunan bersih ? Bukan calang2 org yg join....para intelektual.... Sbb for our fututre... Utk anak2 kita... Puan moon tau ke apa tuntutan bersih? Selidik dulu puan moon... Berita tv3 tu mana boleh pakai...just utk cover kepentingan sebelah pihak sj

Ummu Husna said...

Ada sebabnya all that happen...
Action speaks louder kan...
Kalau keep on accept, yg dibawah makin kebawah
Sebab yg diatas terlalu lama di atas n terlalu lama selesa, end up sombong...

Inspirasicintaku said...

saya pun rasa kecewa sangat. Dengan bangsa kita sendiri. Ape la faedah yanng diorang lakukan semua ni. Banyak menyusahkan semua pihak. Orang yang tak terlibat pun kena kesannya. Sya tidak menyebelahkan mana pihak. Tapi sedih Ramai orang melayu jadi macam ni. Mana la satu hati melayu ni. Yang memalukan sekali. Wanita yang bertudung labuh pun ikut serta. Mana la kesopanan dan kelembutan Wanita melayu. Tak rasa ke kita ni di perbodohkan. Banyak cara lain kita boleh guna. Tapi bukan rusuhan dan keganas macam ni. Orang lain bertepuk tangan dengan bangsa melayu dan islam jadi macma ni. Sya cukp kecewa dengan sikap mereka akak.

kayrul-shah said...

Sedih sangat bila tengok berita selepas kejadian sabtu lepas. Kekadang terpikir kenapa rakyat malaysia perlu bertindak sedemikian. Kat kain rentang bukan main lagi tulis "DUDUK DAN BANTAH" yang terjadi "BANGUN DAN SERANG"..

Imej negara makin tercalar gara-gara segelintir masyarakat yang terlalu mementingkan diri sendiri.

Kesian tengok anak-anak kecik diseret sekali ke tempat dan keadaan yang tak sepatutnya diorg tengok dan terlibat...

Liyanaroxx said...

yup sedih dan SANGAT KECEWA tgk semua paparan media tak kira dari pihak pembangkang mahupun kerajaan..rasa mcm duduk kat palestin jerk...merusuh siap bawak anak kecik...ya allah...apa yg diorg fikir agaknya sampai nak buat kekacauan mcm tu sekali?

hajiMete said...

sodeyy kanns.. uhhuuu

Hasnor said...

malangnya sesetengah pihak 'bangga' dgn apa yg dilakukan..
perjuangan utk masa depan..
sigh..

wallahuallam..

mcm moon kata, semua pihak ade reason sndiri2..
tp bg sy, tetap cara yg aman sy pilih..

Anonymous said...

me, u'r silent reader.
& da lama juga x menjenguk.
only today ada kesempatan.Seems lama u x hapdate anything about norma. how is she now?

eKa said...

tu ar asal...elok2 mesia aman damai dah jadi cenggini

Anonymous said...

Kecewa dan sedey.... X sesuai langsung la moon.... Nape la x highlightkn kebaikan tuntutan bersih tu... Just highlightkn yg buruk2 je..moon x tahu situasi sebenar.... Saya dan kawan2 sertai, polis yg over... Kami ok je.... Sy siap singgah sogo lg shoping... So mmg xde masalah pun nk buka kedai... Ramai je singgah beli air kat kedai....

diLot said...

kak.. tau komen ni tak kene pada tempatnye.. tapi sy nak ucapkan TQ kat akk sbb sy dah g jmp khan, dah guna kata laluan akk pastu da dapat diskaun kat sarah hughes.. suka!! tq kak!

Miss Moon said...

yer thanks for pendapat masing masing . Masing2 ada penerimaan berbeza kat . but which ever side u were pun semer idam kan yg terbaek bukan .

apa yg ai ckp is ikhlas from deep down my heart . I know apa bersih nak apa tuntutan mereka yup semer org tau n tak salah jika rakyat meminta n yes action does speak louder than words . Atleast mebi setengah pihak akan wake up ...just like a wake up call to make them better .

BUt i tak ley tipu hati ini kata im glad it all happen ...no no i cant say that koz im not happy at all ...its all sangat menyedey kan

Ai bg perumpamaan yg general la n semer misti paham . Kiter ada anak ...kalau anak kiter gaduh sama sendiri semer tak puas hati semer asek tak dgr ckp kiter ...kiter as a mom pun sedey . Marah ttp marah but at the same time sedey tew lagi banyak .

Ibarat parents nak yg the best for their children and yup parents pun ada silap kiter ingat mak ayah kiter sempurna ka ...tak kan . Ada masa nya anak anak pun ley nasihat kan mak pak n mak pak pun kena terima seadaanya .

im not talking this dr political view atau apa . I cuba terima semua ini dr minda yg terbuka n secara +ve ly . Ai tak kata bersih tu totally teruk koz ada dikalangan mereka ada pure heart yg baik hati yg nak suara mereka di dengari ...anak anak yg amik tindakan sebab sayang kan parents

But ada jugaks anak anak yg degil yg susah nak kawal ..kiter tak ley kata tew rekaan bukan

so please dont get me wrong . As a malaysian citizen i love my country so much . Ai nak negara yg aman utk anak anak saya .

Maaf kalau ada few comments yg ai tak publish sebab kiter sebagai "kancil yg tersepit " i dont want things to get worst and dont want to trigger annything

I do doakan agar apa niat ikhlas n baik n murni cuba rakyat sampai kan ...sampai pd mereka semua dan saya doakan agar saya takkan nampak lagi benda2 cam nih

saya jugak doa pada Allah agar Allah jadi kan mereka yg memimpin kiter a better person . Jika ada salah mereka buat Ya Allah , kau tunjukkan mereka jln yg sebenar2 nya kerana umat manusia yg Kau ciptakan ini tidak sempurna seperti nabi nabi serta rasul rasul mu .

sama sama la kita doakan yg terbaek buat negara kita ....Insyaallah

May Malaysia yg kita sayangi ini will be a better place for u and for me .

tq

Miss Moon said...

thank u sebab sudi baca my comment ngan hati n minda yg terbuka

:)

Anonymous said...

Byk kemungkinan... mungkin dgn berhimpun je saluran yang ada.. mungkin yg membuat onar tu org yg telah diupah.. mungkin zaman skrg kita kena berfikiran terbuka sikit kot.. mungkin semakin kuat pembangkang makin byk yg terpaksa kerajaan beri kepada rakyat.. perhimpunan sejuta belia tu pun perhimpunan juga.. tp kerajaan yg buat so ok je kan :-)

Anonymous said...

klu berani terima je la 8 tuntutan tu.. berani kerana benar.. ada berani???.. klu takut, kerana salah la tu..

Anonymous said...

saya bekerja dgn warga asing.. ramai warga asing yg telah diberi ic.. mula la diorg berlagak... apa akan jd masa akan dtg.. tolong selamat kan malaysia.. tuntutan bersih sgt munasabah...

Anonymous said...

apa lagi yg kita nak tuntut sebenarnya?
- misalnya nak tuntut insurance pun kena baca terma & clause.
- tuntutan malaysia keatas pulau batu puteh pun tak dapat sbb bukti tak kukuh ....
itu contoh saja, jadi bukan mudah untuk buat tuntutan...sampai 8 pulak tu...
apa lg yg kita tak cukup? nak jadi mcm somalia? berpijakla dibumi yang nyata.

Liza said...

adakah anda some rs selamat klu warga asing da ade I.c mcm kte rakyat maysia.bl tb ms nye ktd ditindas dgn org asing tuk mminta hak mereka krn mereka da De I.c.fikirY2 kan la.andA Nk slmt tuk family anda,tp ade pk ory yg ditindas mcm kami.