Friday, April 06, 2012

Norma akan pulang

Malam tadik Moon ada upload gamba Norma kat hosp ...thanks semer sebab banyak kasik support . Kami pagi pagi dah gie lawat Norma sebab mlm nya Talib n Umi dtg tido kat umah . Malam tew kami bincang panjang lebar n its a very serius matters la kan . Alhamdulillah Talib nampak much stronger n redha ngan apa yg terjadi . Walaupun memula wisau gaks sebab tkt dia tak ley terima semer nih . But he is much stronger inside dr apa yg kiter nampak . Yup he is just a human being ada time nya mmg goyah kan but alhamdulillah dia kuat utk Norma n Rafiq .


Doc kata bawak balik la Norma sebab there's nothing much they can do . Tumor makin membesar n ia nya sangat high risk . Shan dalam kepala Norma mebi dah blocked atau tersepit ngan tumor tew . Oksigen dalam badan Norma pun makin kurang . Encik maklumkan la pada ahli keluarga n prepare apa yg patut .

Kalau kowang dengar tew apa kowang rasa ...50% redha 50% +ve atau cam na ...ai pun tak tahu cam na i wana put it in words . Apa pun mmg kiter harapkan n doakan yg terbaik sahaja buat Norma . Talib pun sama . ...dia sayang kan Norma sangat sangat n dia pun tak sanggup tgk Norma makin merosot day by day .

Doc tutup mata Norma ngan kapas sebab nak bagi dia tutup mata dia . Sebab dia tak blink maka mata dia akan jd sangat kering n merah ....nih la Norma tutup mata sket . Talib bukak kapas tew utk titik kan eyedrop

< pic removed >

Bila Mama n Papa call banyak kali cam na keadaan Norma ai pun tak tahu cam na nak explain . I know both of em sangat wisau to da max jap jap call jap jap call . But ai nak kata Norma tenat pun tak nampak cam tew . Dia nampak sangat tenang n cam dia dalam keadaan tido yg lena .

  
< pic removed >

Masa ni Talib nak titik kan eyedrop . Mata dia sangat merah n dah start bengkak tp alhamdulillah la kan kelopak mata nya dah vley tutop . Masa nih Norma masih bergantung pada bantuan oksigen .

Terima kasih pada semua yg tak putus email n PM moon lepas nampak Moon upload gamba nih last nite kat FB . Its been a very though journey but alhamdulillah at the same time Allah temukan kami ngan insan insan yg sangat baik baik semer n sanggup bantu dalam apa cara sekali pun . Syukur sangat sangat . ...i know ramai yg follow kisah nih n how kisah Norma Talib secara tak langsung bg kita jd a better person . A better husband n wife and even mother . It makes us appreciate apa yg kita ada . Sesungguhnya apa yg di tentukan ini adalah yg terbaik dan hanya DIA yg maha mengetahui .

Kami dah cuba sedaya yg kami mampu . Sempena hari Jumaat yg mulia ini sama sama la selepas solat kita ...kita doakan agar Allah permudahkan semuanya utk Norma .


Norma's Story

Sebab keadaan Norma dah macam nih Talib akan bawak Norma balik ke pangkuan keluarga utk bersama sama ngan mereka yg dia sayangi di samping mak n abahnya serta adik beradik nya . Moga semua nya di permudahkan . Talib pun akan berada di sisi Norma ...now kami di sini pun akan dalam standby mode

88 comments:

luvelymummy said...

Salam, moon...

Kita hanya mampu berusaha & berdoa, Allah yang menentukan segalanya..

Semoga Norma & Talib serta keluaga tabah menghadapi ujian dariNYA..

Shida said...

Moon...

I know its hard...mak shida passed away on 9th February 2012 due to lung cancer. Memang sedih but deep inside...terasa lega because mak dah tak sakit...mak dah tak suffer...mak in a better place...

Doakan semoga ALLAH permudahkan urusan Norma dunia dan akhirat. Theres nothing much we can do except doa. Doa adalah hadiah yang paling berharga untuk mereka.

Be strong ok..tell talib...be strong and redha...ALLAH knows best....

Eye_nee said...

Ya-Allah berikanlah yg terbaik buat Norma....

Semoga seluruh ahli keluarga tabah menghadapi ujian Allah ini...

Intan Suhana said...

Sgt2 sedih dan tersentuh baca thread pada kali ni...(noted im a silend reader)....But at the end...Hanya ALLAH menentukan segalanya....Yess...Allah has a better plan for Talib + nORMA + rAFIQ..Plan yg kita sendiri pun tak tau...And...Leave it to ALLAH....Yg penting redha dan sentiasa redha...
To Talib...Be strong like u always be..We supports u in many ways....

Ammyzyliyana said...

InsaAllah.. Semoga segalanya mudah untuk Normah.

ogyomar said...

sabar lah Moon, sesungguhnya Allah lebih mengetahui apa yg terbaik untuk hambanya. Semoga Allah mempermudahkan perjalanan Norma, klu dia mengkehendaki hambanya utk sembuh maka sembuhlah norma, tetapi jika sebaliknya redha lah. Pesan untuk Talib redha untuk terima apa juga yg akan terjadi..his is the best husband and father. Dan Talib juga adalah insan terpilih untuk Allah uji dengan ujian ini.. Saya juga pernah alami saat yg dilalui ini bila mana doktor memperitahu otak arwah kakak dah tidak berfungsi dan buat lah apa yg patut. Faham sangat mcm mana perasaan Moon, Talin dan yg lain2. Banyak kan bersabar ye Moon..

Norasiah Nasir said...

Ya Allah Moon.,,
Saya sentiasa berdoa untuk Norma..namun apa penting..kita dah berusaha menyayangi Norma sebaiknya.Saya amat-amat kagun dengan Talib...Saya berdoa agar keajiapan berlaku..

InsyaAllah, dihari jumaat yang mulia..

yuzai said...

kak, 1st time saya komen kat sni..sebelum ni jadi silent reader jea..hati saper xtersentuh baca kisah norma..lagi2 norma sebaya saya n anak dia pon sebaya anak saya..tpi saya mmg salute dengan husband norma..alangkan kawan lelaki saya pon kata dia pon mungkin xmampu jadi sehebat husband norma..

norma pon sgt kuat..mampu bertahan..semoga rafik pon akan jadi setabah n sekuat norma..semoga tuhan permudahkan segalanya buat norma, talib, rafik dan keluarga akak..

Aminn..

Cream Cheese said...

moon,

im a silent reader for ur blog since kisah norma in media. it is so touching during read this update...this is so tough moon...beliv me.

it was last year, 1st time bace kisah norma, deep inside my heart "ermmmm..besarnya dugaan kalau ade ahli keluarga yg kena kanser". Allah mendengar bisikan hati tu. After raya, my dad disahkan acute leukimia. saya tersentak! terduduk!! dugaan tu Allah bagi pd sesiapa & bila2 masa yg Dia kehendaki.

saya sama seperti talib, berpeluang menjaga dan berbakti kpd pesakit kanser. yesssss, saya sangat2 akui, pd ms ni, tekanan + kesedihan + harapan bercampur2.

Tapi, Allah lebih sayang my dad. my dad menghembuskan nafas terakhir die right infront of my eyes last december. Allah bagi kesempatan utk sy bisikan syahadah pd ketika nafas arwah yg terakhir. on d same day, doctor said this to us "nothing much we can do. let him go peacefully. heart die semakin lemah"........

ayat ni jugak mungkin adalah ayt yg sama dikatakn oleh doctor norma kpd talib. sy fhm apa yg talib rs & hadapi ketika ini...

kepada talib & moon, melepaskn dia pergi tu mmg bukan mudah tp klu itu yg terbaik, redhai lah die pergi....insyaAllah, kasih syg yg talib ade utk norma xkan tersekat malah akan kekal selama2nya. Sy mendoakan segala2nya dipermudahkan..sy dokn talib & moon sekeluarga sentiasa kuat dan tabah dengan dugaan seperti ini.

Wassalam.

ieta said...

sEMOGA nORMA SEMBUH SEPERTI SEDIA KALA.DOA YANG TERBAIK UNTUKNYA..

TIBATIBA MENGALIR AIR MATA TERINGAT DEKAT ANK NYA YANG MASIH KECIL DAN SEBAYA WITH MY SON..

YA ALLAH BESAR SUNGGUH UJIAN MU..

Sue said...

moon.. sedihnya i pagi2 jumaat ni. Ya ALlah.... mulanya rasa nak marah, bukan nak marah tp macam eh kenapa lak moon letak tajuk macam tu? rasa macam double meaning. samada norma pulang ke rumah atau..... lepas da baca then i faham. i cuma doakan moon n family esp talib n rafik tabah. hope cerita norma ni tak terdelete terus, supaya satu hari nanti bila rafik da pandai baca dan faham, dia akan tau betapa payah, betapa sakitnya mama dia... Ya Allah... i tatau nk kata apa lagi. i sedih sangat2 mengenangkan rafik..... :(

Lynn said...

Ya Allah..sedih tapi orang yang rapat dengan Norma tentu lebih sedih..Allah mengetahui setiap hikmah yang tersembunyi..

mamamunie said...

Talib,
Redhanya Allah kepada isterimu, bergantung kepada redhamu kepada dia Talib...
Ampunilah dosa2nya, redhailah dia.. relakan dia tenang. relakan dia pergi dengan aman jika itu telah tertulis. Dia pasti menantimu di Syurga nanti. Lepaskan dia pergi untuk dia siapkan dirinya sebagai bidadari kamu di Syurga. Tiada di dunia ini bukan bererti dia hilang dalam hidupmu Talib, tapi sbgai bidadari dia setia menunggu kamu. Suatu masa tetap berjumpa jua. Dan itulah yang kekal abadi (akak Moon, pls bg talib read this ya kak. )

Kuazue Mohd said...

Allah hu akbar..

semoga segalanyer di permudahkan.. bolehlah kita semua bacakan ayat2 dari surah al mukminun... perkara sama saya hadapi semasa mak.. boleh tahu betapa beban nyer perasaan itu.. mengadulah pada ilahi.. semoga kalian tabah...

Nurul Affendi said...

saya yang tiada kaitan pon berlinang air mata..ini kan suami dan saudara terdekat?? semoga semua tabah!
saya doakan yang terbaik untuk semua! Allah Maha Mengetahui dan Dia tahu apa yang terbaik untuk semua! Allahu Akbar!

fazilzura said...

xsangup nk tgk gmbo dia masa moon post kt fb , ni bukak blog terpaksa jgk ku tgk .. uhhuhu x smp hati rs nye..

emm now rs nye beter prepar kan diri masing2.. doc pun dh bgtau result nye.. as manusia , mmg kite susah nak berpisah dgn org yg lagi2 paling kite syg .. tp rs nye kite pun x kan smp hati nak tgk dia terus derita cmtuh ..

semoga norma & talib tenang hadapi dugaan ni

amaniammar said...

salam

berlinangan air mata stiap kli bca ttg Norma..
Smg Allah permudahkan segala urusan..
Smg Rafik menjadi anak yg soleh kelak seandainya takdir ITU terjadi...
(mood : dah meleleh air mata ni..)

TABAH,DOA itulah yg mampu sy ungkapkan..

AbbotCottage said...

moon, tak de apa yang perlu saya tuliskan di sini. Jujuran air mata yang tak mampu saya tahan, maafkan saya.

Moon, saya ingin meminta izin kepada Munirah dan Talib, sebab saya berhajat utk melakukan solat hajat selepas solat Zuhur bagi Normawati, mohon dengan Allah SWT agar dipermudahkan ketentuan yang telah ditetapkan untuk Norma jika itu yang tertulis dan ini adalah asbab untuk Norma bagi takdirnya. Kami akan lakukan selepas rutin bacaan Yassin di DRB-HICOM. Bersamalah kita berdoa kehadrat Allah SWT. Kepada-Nya kita berserah segalanya. Insya'allah.

Terima kasih Munirah.

AbbotCottage said...

Izinkan saya link di blog saya..

Miss Aja said...

takpe kak moon, just jgn stop jaga n doa utk norma. selebihnya reda ye.

Mama HH said...

Semoga Talib dan keluarga Redha...

Ya ALLAH, kau permudahkanlah urusan mereka sekeluarga.

mama_dhiya said...

salam,

Xhenti2 mengalir air mata ni lpas baca update kak Norma. Xtertanggung rasanya jika ujian ini diturunkan kepada saya. Ya Allah, kuatkanlah dan sembuhkanlah hambamu ini. To Abg Talib, Rafiq, Kak Moon and family, korang semua dah byk berkorban dan berusaha demi kesihatan Norma, saya harap semua mendapat ganjaran pahala yg sgt Besar dari Allah SWT.. ameennn

@y@ng m@rin@ said...

Kak Moon......sy sedey...sy nak nanes.....simpati pada dia, anak dia n hubby dia.....semoga mereka tabah menghadapi dugaan ini.....InsyaAllah, Norma akan bersama insan2 yg diredhai Allah s.w.t....amin....

nabila azmi said...

huhu...bergenang air mate bc entry ni...

semoga talib kuat...norma pun..
i dont know how to write this in words...huhu..

redha dgn ketentuan Illahi...be strong..org yg diuji ni tndanya Allah syg lebih..beruntung sbnrnye...

bukan semua org diuji...

WanAni - OneAndOnly said...

Saya doakan yang terbaik utk Norma dan semoga Talib juga tabah menghadapi semua dugaan ini, jika Allah swt sudah tentukan dia akan pergi menemuiNya di sana maka hendaklah kita semua Redha...Amin!

P.S: nak tanya Moon sapa yg keje kat DRB-HICOM tu sbb nak baca Yassin kat situ...saya ex-HICOM staff 1984-2006.
Terima kasih.

mamalisa said...

Buat Talib,

setuju dgn kata mamamunie. Redhakanlah dia pergi dengan aman kerana mungkin dia akan lebih tenang di sana, akan hilang penderitaan yg ditanggung di muka bumi ini. Ampunilah dosa isterimu Talib. Sesungguhnya dia mungkin terpilih sebagai bidadari syurga utk Talib di akhirat nanti.InsyaAllah.

Pengalaman saya..memang berat utk melepaskan..tapi setelah saya tgk keadaan anak saya yg semakin tenat..dengan berat hati saya berkata 'pergilah sayang, mama izinkan kakak pergi..mama halalkan semuanya dan tiada dosa akak pada mama,mama izinkan kakak pergi supaya tak sakit lagi, tunggu mama dipintu syurga'..alhamdulillah, dia pergi dengan tenang disamping kami disaat saat akhirnya.

Terlalu byk kesakitan yg ditanggung norma..andai sudah tertulis sebegini, mohonlah moga Allah permudahkan urusannya. Iringilah dengan kasih sayang,belaian, kemaafan, insyaAllah suatu hari nanti kalian akan bertemu jua disyurga yg kekal abadi..

Mommy Gaban said...

Allah lebih mengetahui apa yang terbaik buat hambaNya.. Saya titipkan doa buat Norma dan keluarga, semoga tabah menghadapi dugaan ini. Amin Ya Rabb..

noranizan said...

semoga semua redha dengan ujian ini... sangat sedih baca kisah diorang... menitis air mata... tabah la menghadapi... Allah menguji pada yg mampu menghadapi... Allah lebih tahu mana yang terbaik untuk kita hambaNYA....

aishah zaharin said...

moon, sampaikan salam saya pada keluarga. semoga Allah kurniakan yang terbaik buat Talib, Norma dan Rafiq. amin.

NeenaAnuar said...

akak... you know how do I lost my late mom rite? seriously I'm speechless & I'm crying right now! Neena tak tahu nak comment apa.. but seriously there's a lot of kata2 yg ingin diluahkan buat akak sekeluarga especially to Talib! I know it's not that easy to see our love ones to be in this critical situation.. but at the same time kite kene redha dengan ketentuan Illahi ini..

Setiap hari berendam air mata.. setiap hari jugak tidak putus berdoa kepada Allah moga org kesayangan kite ini kembali sembuh sepenuhnya dan kembali ke pangkuan kite seperti sedia kala.. tapi mampukah kite menipu hati dan perasaan kite yg sesungguhnya kite tahu keadaan org yg kite sayangi ini sebenarnya sedang menuju ke alam lain? sesungguhnya kite tidak mampu menolak kehendak takdir...

Neena pernah merasakan betapa peritnya biler doktor bagi tahu pada kami sekeluarga yg mana dia suruh arwah mak pulang ke rumah, buat lah apa nak buat.. makan lah apa nak makan.. pergi lah mana nak pergi which disaat itu sebenarnya kami masih sedang berusaha utk pulih kan keadaan arwah mak! dan yg lebih perit keadaan mak diketika itu bukan lah disaat dia berada didalam kritikal.. mak masih kuat utk berjalan seperti org yg normal.. tapi terlaluu awal doktor dah beri kata putus sebegitu! :(

masa tu Allah jer yg tahu perasaan kami sekeluarga kak! tapi kami tetap teruskan rawatan.. tidak sekali berputus asaa! lakkukan yg terbaik buat arwah bonda selagi dia bernyawa..

akak neena pernah berkata pada diri neena suatu masa dulu ketika memohon kepada Allah... "Ya Allah, jika benar Engkau mahu menguji kami sekeluarga aku redha Ya Allah.. tetapi sesungguhnya aku tidak sekali sanggup utk melihat ibuku disiksa sebegini.. memang berat utk aku melepaskan dia pergi.. kerana sesungguhnya aku mahu dia kembali pulih seperti sediakala.. tetapi jika Engkau lebih menyayanginya.. Engkau jemput lah dia pulang ke padaMu Ya Allah, kerana aku terlalu sayang padanya..."

Sorry kak such a long comment... tiada apa yg neena boleh hulurkan melainnkan mendoakan yg baik2 buat Norma dan moga akak sekeluarga tabah menghadapi ujian dari Illahi ini! I'm soo proud of your whole family kak! serious.. Norma sangat beruntung memiliki keluarga sehebat keluarga akak! Hugsss~~~

Anonymous said...

semoga Allah permudahkan untuk Norma...

Anonymous said...

Kak..

sedih sgt2 bc entry akak kali ni..
terbayang wajah mereka 3beranak even xpnh bersua muka..hope Talib & Rafiq redha atas semua ketetuanNya..salam syg utk mereka semua..rs mcm sayu sgt hari ni..hebat sungguh dugaan buat mereka..

~June~

@izY@N said...

perancangan Allah tu terbaik..saya yakin semangat norma akan terus mengalir dlm diri rafiq.. Buat talib n kak moon bertabahlah... Kebahagiaan bersama norma pasti ada.. X didunia insyaAllah disyurga nanti.. Buat talib, kesetiaan terhadap Norma pasti terbalas juga.. InsyaAllah..Allah itu maha adil..DIa x akan membebankan hambanya tanpa sebab.. Dari situ juga dapat mengukur ketaqwaan kita menerima takdir Allah..

Siti Fairos Jaafar said...

Trus speechless..xtw nk ckp ape lg..tabahlah...

To mamalisa: sy xdpt bygkn perasaan akak bila akak trpaksa ckp cmtu pd anak yg akak kandungkan 9 bln 10 hr..i really cant imagine!!!akak sgt tabah...

Alin & Siti said...

Dari Dia kita datang,pada Dia kembali..PASTI cm masanya yg jadi rahsia Allah..

Semoga Moon & family especially her husband Talib tabah & redha dgn ujian NYa ini...

N.E.E.N.Y. said...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

Sesungguhnya apa yang telah dirancangkan oleh Allah adalah sebaik-baik perancangan. Sebagai manusia kita telah berusaha sedaya upaya dan sehabis kudrat. Harapan memang menggunung tinggi apatah lagi si comel Rafiq masih belum sempat bermanja dengan ibunya. Terimalah segla ketentuan Allah dengan redha. Semoga Norma diberikan yang terbaik hanya daripada Yang Maha Esa.

Iringilah Norma dengan ayat2 suci al-Quran. Semoga Allah permudahkan segalanya.

Insya Allah, Norma akan dikurniakan tempat yang terbaik kerana tiada yg lebih besar selain dari kasih sayang-Nya.

Kasih sayang kita semua tidak mampu menandingi kasih sayang Allah kepada Norma.

yatie chomeyl said...

speechless and I lost words...Insya Allah kami sekeluarga akan solat hajat juga untuk Norma, semoga Allah permudahkan segalanya dan beri yang terbaik untuk Norma, Talib, rafiq dan Moon sekeluarga.

*tears*

Nadi Kasih Creation said...

Moon,
Susah nak let go orang yang kita sayang. Come to think about it, some how, dapat juga kita bersama dia dan buat apa yg terdaya kan..My dad passed away because of heart attack due to kencing manis. Masa dia dijemput pulang, tak ada sesiapa pun ahli keluarga bersama dia. Kami cuma dapat lihat jenazah yg siap dimandikan dan singgah di rumah (dibawa dr Sabah) tak sampai sejam. Setiap org tu berlainan nasibnya. Cuma kita perlu relakan dia pergi dan berdoa semoga diberikan yg terbaik untuknya.

mieraahajis said...

takut nak baca sampai habes. sedih+sayu jeee :( Hasbunallah wal-nikmalwakil, cukuplah bagiku ya allah, DIA lah tempat ku serah segala urusanku. tabah,tawakal n redha dengan ujian NYa ini untuk kak moon, family n husband norma. DIA yang bagi ujian, DIA juga yang beri kesyukuran.

colours cinta said...

Assalam Kak..saya faham perasan ni semua bile docs ckp suh bwh balik arwah awal bulan lepas..just seminggu arwah pulang ke rumah parents saya..mmg docs da ckp suh prepare sbrg kemungkinan..Cuba perubatan Islam yg lain..Tp sye Cuba penuhi hari2 arwah dgn kasih sayang..sementara dia masih kuat..xsangka arwah pergi mengadap Ilahi pada Jumaat 3minggu lepas..
Tapi semua ini sudah ditentukan..saya doakan yg terbAik utk Norma sekeluarga..Kirim slm utk Talib n Rafiq..semoga Allah berkati kte semua di hari Jumaat yg mulia ini..
Al- fatihah buat arwah putriku Dian Natrah-brain cancer-
@Diana Nd ~fb

Sari Yusa Ibrahim said...

Sesungguhnya Norma adalah insan yang bertuah, dikelilingi insan2 yang penyanyang & sentiasa memberi semangat kepadanya. Kalau sudah ini bahagian Norma, saya pasti tempatnya di syurga sebagai bidadari, segala yang ditanggungnya sekarang adalah rahsia Allah yang Maha Mengetahui. Semoga dipermudahkan dan tenang selalu.

Anonymous said...

mohon share . .

neena said...

As Salam,

perkara terbaik sekarang ni adalah berdoa kepada Allah SWT supaya diberikan yang terbaik buat Norma. sekiranya pemergian Norma adalah yang terbaik, maka redhakanlah pemergiannya agar terlepas segala seksa dan derita yang Norma tanggung selama ini. Ini tak bermakna kita tak sayangkan Norma, tp relakah kita melihat penderitaan Norma? Berat mata mendang, berat lagi bahu yg memikul.. Alhamdulillah, Allah dah menemukan Talib seorg isteri yg terbaik... Ikhlaskan redha itu utk Norma.. mudah2an Allah mempermudahkan perjalanan Norma..

Anonymous said...

miera, nothing much i can say.. please let Talib stay strong..

Solat Hajat dan bacaan Yassin untuk Norma di LZS.


-kak Zura-

Anonymous said...

Berjujuran air mata sy tatkala bc entry ni. Xde ape yg dapat sy ucapkan melainkan sabar dan pasrah. Jika itu takdirnya, lepaskan Norma pergi. Redha la dgn segala ketentuanNya. Sesungguhnya Allah lebih mengetahui ape yg tersirat dan tersurat..Sy akan trus berdoa buat Norma. Moga-moga ada keajaiban berlaku dengan izinNya.

~fyza~

mazliza said...

Saya selalu follow blog ni....sy belajar kasih sayang dari blog...semoga allah permudahkan semua urusan...dan family semua tabah dengan dugaan ini

Pinkjambu said...

sedih dan pilu baca entry moon kali ini, paham sangat situasi bila doctor ckp macam tu, teringat kat arwah mak dulu...

saya doakan yang baik buat Norma, Talib dan juga Moon sefamily..

cikirah said...

assalamualaikum kak.moon..rase hiba , sedih semua ade bile baca entry kali ini , qira pernah mengalami situasi mcm nie, mmg perit utk kita menghadapi, tapi ini sudah suratan takdir .. bile pada satu mase doktor cakap redhakn je la ibu awk pergi, bile dgr mcm tue, rase macm dunia nie gelap..tapi akhirnye qira redhakn jugak ,.percayalah setiap ape yg terjadi ada hikmahnye..harap keluarga en.talib dan keluarga kak.moon tabah yer utk mghadapi dugaan ini yer..

* teregt kat arwah ibu dan abah T.T

KuNanGKuNanG said...

Allah mengetahui apa yg terbaik tuk Norma.sama2la kite berdoa tuk dia.mudah2han segalanye dipermudahkan Allah..

Anonymous said...

saya doakan yang baik buat Norma, Talib dan juga Moon sefamily..

Walaupun tidak mengenali saya n wife mengikuti perkembangan Talib n Norma.

Moga family u all kuat dan tabah.

~dzul~

Cik Tulip said...

mohon share sis.....

Anonymous said...

semoga dipermudahkan segalanyr... redha setiap ape yg berlaku...

missxiera said...

sabar dan tabah wat family kak moon..doa banyak2, itulah yang terbaik :(

MrsYusofhussain said...

ni entry saya utk Norma

http://mrsyusofhussain.blogspot.com/2012/04/sama-sama-kita-doakan-buat-saudari.html

Harap2 kak Moon xkisah....

umi's cup cake said...

Kak moon, saya faham keadaan talib sebab Allahyarham ayah saya kanser...hanya yang mengalami saja yang amat memahami...banyakkan bersabar..doakan yang terbaik untuknya...Semoga Allah memberikan ketabahan atas insan terpilih...

ashamami said...

Norma...kami semua di sini menyayangi dan sentiasa mendoakan Norma...
Talib...ketabahanmu tiada bandingan dan keikhlasanmu erat berpadu...
Rafiq...membesarlah dgn kekuatan...ketabahan...kecekalan...
Kami semua merindui keceriaan dahulu.

Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk semua.

REDHA.

Anonymous said...

Saya selalu follow blog akak utk mengetahui keadaan Norma....Dan sy sgt berharap Norma dapat pulih seperti biasa, dpt bersama keluarga tersayang. Saya tknk Talib n Rafiq alami perasaan kehilangan seperti yg saya dn anak sy alami. Cukup KOSONG...Jauh disudut hati saya ..Ya Allah Engkau sembuhkanlah Norma, hilangkanlah penderitaannya. Talib...kuatkan semangat, banyakkan berdoa...Ibu Norma, banyakkan berdoa...Semoga Allah permudahkan segalanya...Talib ....REDHALAH DENGAN QADA' DAN QADAR YANG ALLAH TENTUKAN....

Anonymous said...

Saya selalu follow blog akak utk mengetahui keadaan Norma....Dan sy sgt berharap Norma dapat pulih seperti biasa, dpt bersama keluarga tersayang. Saya tknk Talib n Rafiq alami perasaan kehilangan seperti yg saya dn anak sy alami. Cukup KOSONG...Jauh disudut hati saya ..Ya Allah Engkau sembuhkanlah Norma, hilangkanlah penderitaannya. Talib...kuatkan semangat, banyakkan berdoa...Ibu Norma, banyakkan berdoa...Semoga Allah permudahkan segalanya...Talib ....REDHALAH DENGAN QADA' DAN QADAR YANG ALLAH TENTUKAN....

Anonymous said...

hopefully semua urusan dipermudahkan.. sahabat saya ini seorang yang baik ya Allah.. kau berikanlah yang terbaik untuknya..

kkida @ 1001resepi said...

Salam,
kkida lihat selama ini Talib n Moon sekeluarga telah lakukan yang terbaik buat Norma...DIA lebih mengetahui dan sebagai hambanya, apa yang mampu kita lakukan hanyalah berdoa dan redha dengan ketentuan ini...sabar...buat Talib, ampunilah segala dosa isterimu...kerana itulah yang terbaik untuknya...kkida tumpang sedih akan segala yang berlaku...:'(

Angah said...

tktertahan airmata...
moon,kami berdoa agar ALLAH permudahkan urusan norma....redha....sedih sgt..

Messy Mummy said...

Buat semua yg kasih dan sayangkan norma..
Semoga tabah dan sabar menerima dugaan Allah. Sesunggunya kalian adalah yg' terpilih' utk menghadapi ujian ini...
Jangan berhenti berdoa, Allah itu maha besar..
Moga ada kebaikan disebalik dugaan ini...

YaAllah, kau permudahkan lah utk Norma & keluarga...
Kau berikanlah mereka kekuatan dan ketabahan...
Kau tetapkanlah iman dihati mereka...
Kau berikanlah yang terbaik untuk mereka...
Sesungguhnya Kau lebih mengetahui...
Moga redha dan kasih syg-Mu mampu menenangkan hati mereka..

KyLeLina said...

Segala perancangan Allah itu yang terbaik...tp ye..bukanlah mudah untuk kita terima... Sgt sedih sbb sy sgt positive yg Norma akan sembuh dn bahagia wit suami n anaknya... tp sekarang...cuma mampu serahkan pada yang berKuasa...semoga semua keluarga nya tabah setabah2nya.

ratna said...

Salam moon, telinga adalah satu organ yg paling lama bertahan bg seseorg itu w/pun dia dlm keadaan sakit yg amat kritikal. Dia masih boleh mendengar. Even, kalau org itu koma. Jd..mari kita bg kata2 semangat pd norma. Bisik di telinga dia kay..sama2 kita minta padaNya apa yg tbaik utk norma.

ratna said...

Salam moon, telinga adalah satu organ yg paling lama bertahan bg seseorg itu w/pun dia dlm keadaan sakit yg amat kritikal. Dia masih boleh mendengar. Even, kalau org itu koma. Jd..mari kita bg kata2 semangat pd norma. Bisik di telinga dia kay..sama2 kita minta padaNya apa yg tbaik utk norma.

Wahyu said...

asskum moon,

this is 1st time i leave comment here, selama nie just a silent readers on ur blog, sgt tersentuh dengan keadaan normah now. I faced it during last 3 years. My late mum suffered on Cancer also (NPC). I really hard to faced all this. hanya doa yg mampu kita kirim.berat mata memandang berat lagi bahu memikul.

NaZwA JaAfAr... said...

setahun lamanya mengikuti kisah suami isteri ni... buat si suami, redha dengan apa yang bakal terjadi, memang sukar untuk melepaskan orang yang kita sayang pergi, tetapi Allah ada rencanaNya tersendiri... mungkin ini yang terbaaik buat si isteri.. dan mungkin si isteri akan menanti anda di pintu syurga nanti.

DETOX TERAPI AIR said...

ASSALAM...INSYAALLAH SAYA HENDAK SARANKAN SUATU PRODUK NI...
KITA BERIKHTIAR, KUASA ALLAH YANG MENYEMBUHKAN
http://alkalinedrop2u.blogspot.com/
"Sebaik-baik air yang keluar dari perut bumi ialah air ZAMZAM, terdapat padanya MAKANAN yang mengenyangkan dan PENAWAR yang boleh menyembuhkan penyakit." (HR Ibnu Hibban dan At tabrani)
013-674 9837

Anonymous said...

salam. sy pernah alami apa yg saudara talib alami. mak sy meninggal disebabkan kanser darah dan kami redha. kadang2 sbagai manusia xdapat nak nafikan rsa sedih dan kecewa itu ada. cuma 1 sy nk igtkan jaga aurat kak norma skrg family sahaja yg bleh jga aurat kak norma cth: ttp ckit rambut dia kesian dia rambut terdedah dan org bkn mahram nmpk. maaf jika salah mohon tegur.

bersabarlah ALLAH sentiasa bersama dgn org yg sabar. :)

Izzaty said...

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Semoga Allah permudahkan. Amin Amin. Saya selalu follow Kak Norma punya progress dekat blog ni walaupun tak kenal langsung.

Cool Lean said...

Saya doakan semoga semua urusan Norma dipermudahkan Allah... Dan moga Talib akan terus kuat. Sedih bila ingatkan Rafiq... Moga dia menjadi anak yg soleh buat Norma dan Rafiq..

Saya minta izin share di FB saya ye Moon...

ashiekien said...

assalam...terima semua dengan redha.....iringi dengan doa.....semoga mudah pejalananya....

BondaRyan said...

Semoga Allah swt permudah kan jalan norma dan tabahkan hati seluruh ahli keluaga.ajal maut dan pertemuan adalah rahsia DIA.sebagai hamba..semua ahli keluaga norma dah buat yang terbaik...redhakan, pasti lebih ikhlas kita menerima setiap ketentuan..insyaALLAH.

Baby Bee said...

Hye Moon..I am a silent reader to the blog..tak penah post ape2 pun...tapi Norma ni adek katil my fren kat sekolah teknik dulu....memang selalu la nampak norma..die pendiam..takde la jenis kecoh2 tu..and tak sangka lepas tak jumpe bertahun-tahun Norma dalam keadaan yang diuji oleh Allah....harapnyer moon n famili sabar yek..agaknyer ramai da orang cakap bende same...but what ever is in front of you the blog telling memang membuat saya pun rase sedey...ape2 pun jadik..saya doakan norma selalu dalam keadaan selamat di akhirat atau di dunia ek...thanks for sharing Moon....

Anonymous said...

berat mata yg memandang,berat lg bahu org yg memikulnya....setiap manusia ada dugaan dariNYA...setiap kali memikirkn nasib dan dugaan diri,saya pasti akn membaca blog ni sbb dugaan NORMA + TALIB lbih berat dari apa yg saya alami...jd redha n sabar,setiap dugaan pasti ada hikmah yg tersembunyi dariNYA...hadapi dgn senyuman,tiap yg terjadi pasti terjadi....hadapi dgn tenang jiwa,semua pasti kn baik2 saja....

Norjanah Binti Sufian said...

sedih sangat....selama ni setahn saya jadik silebt reader..ni first time komen di sini...kebetulan kampung ibu saya terletak di daerah yang sama dengan kampung noorma. Bersabarlah talib...redhakanlah segala yang dirancangkan oleh Allah..Sedih tak terkata setiap kali saya membaca blog moon ini...setiap kali membaca setiap kali itulah air mata ini bercucuran laju menitis...lagi2 bila melihat wajah baby rafiq dan talib...Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul.

Mimy Hamid said...

moon , i baru baca entry ni today...baca hari ni sebab nak baca betul betul kisah Norma...i sebak bila dapat tau keadaan Norma now..apapun semoga segalan urusan dipermudahkan Allah...i mendoakan kesejahteraan dan kesihatan buat norma dan seisi keluarga ..amin

Anonymous said...

Assalamualaikum.. Moon, sy ada terbaca ni... kalau2 dapat membantu..

aieda said,

April 12th, 2009 at 12:07 pm

SALAM..MADU ADALAH PENAWAR YG DISEBUT DLM AL QURAN SEBAGAI PENYEMBUH SEGALA PENYAKIT..PD THN 2007,ABAH SY MENGHIDAPI PENYAKIT YANG AMAT SERIOUS IAITU BARAH OTAK..PENYAKIT YANG AMAT DITAKUTI DAN BLH MEMBAWA KPD KEMATIAN..HANYA ALLAH S.W.T SJ YG TAHU BAGAIMANA PERASAAN SY PD KETIKA ITU,MELIHAT KPD KEADAAN ABAH YG LEMAH TERBARING,HATI INI TERTANYA2 SAMAADA MSIH ADAKAH HARAPAN UNTUK ABAH HIDUP..SY MSIH MEMERLUKAN ABAH DLM HIDUP KERANA ABAH ADALAH INSAN YG PALING SY CINTAI DAN TEMPAT SY BERMANJA..HAMPIR BERIBU2 RINGGIT TLH DIHABISKAN UNTK KOS PERUBTAN,DKTER MENYATAKN BAHAWA PELUANG UTK ABAH HIDUP ADALAH TIPIS..SY HNYA MMPU MENANGIS,ABAH TLH PN SELAMAT MENJALANI PEMBEDAHAN UNTK MEMBUANG KETULAN PD BHGIAN KEPALA.. SETELAH 3 HARI SELEPAS PEMBEDAHAN ,MSIH ADA KETULAN YG T’TINGGL..TETAPI KETULAN TERSEBUT TIDAK DPT DIBUANG KERANA KEMUNGKINAN IA AKAN MENGGANGGU PEMIKIRAN ABAH,SETELAH PEMBEDAHAN DILAKUKAN,ABAH SEMAKIN MENGALAMI PELBAGAI MASALAH SEPERTI,PELUPA DAN KABUR PENGLIHATAN..SELAIN ITU ABAH JGA MENGALAMI KESUKARAN UTK MENGUNYAH MAKANAN.PELBAGAI UBAT-UBATAN YG TELAH DIBERI PD ABAH,TETAPI HASILNYA TIDAK MEMBERI SEBARANG KESAN.PD SUATU HARI,ADA SEORANG KAWAN TLH BERTEMU DGN ABAH DAN MEMBERI SEBOTOL MADU SAWDA..(IA MENGANDUNGI MADU DAN HABBATUS SAWDA)DGN IZIN ALLAH S.W.T ABAH TELAH SEMBUH 100% DAN TIDAK MENGALAMI SEBARANG PENYAKIT LAGI.SY YANG PALING GEMBIRA APABILA ABAH SEMBUH,KAWAN2 ABAH MENGATAKAN BAHAWA ABAH SEPERTI MATI HIDUP SEMULA..DGN HNYA RM50,KINI ABAH KEMBALI CERIA..ABAH TELAH MENINGGALKAN PEKERJAAN LAMA SEBAGAI SUPERVISOR DI SYARIKAT PELABUHAN DAN MENJADI STOKIS MADU HABBATUS SAWDA,ALHAMDULILLAH REZEKI KMI SEMAKIN MELIMPAH RUAH.DI SINI SY INGIN MEMBERITAHU BAHAWA MADU ADALAH PENAWAR YG DISEBUT DLM AL QURAN DAN HADIS SEBAGAI PENAWAR DAN UBAT BG SEGALA PENYAKIT KECUALI MATI.MADU MENGANDUNGI SEMUA VITAMIN YG DIPERLUKAN UTK TUBUH MANUSIA,HABBATUS SAWDA PULA ADALAH BAHAN ANTI KANSER..IA PERLU DIAMALKN DLM KEHIDUPAN SEHARIAN..KERANA IA ADALAH SUNNAH NABI MUHAMMAD S.A.W.JD SAYA SERUKAN KPD SEMUA UMAT ISLAM AGAR KEMBALILAH KPD SUNNAH YG MULIA ANDA PASTI MENDAPAT KEBERKATAN.JIKA ADA SESIAPA YG INGIN MENGETAHUI TENTANG HABBATUS SAWDA INI SILA LAYARI LAMAN WEB http://WWW.PRMMENJARO.COM.MY

Anonymous said...

salam...
ujian ALLAH dh beri,
penuh kesabaran kakak sekeluarga menghadapi..
taqwa dan iman hanya Dia yg tahu..
terima dengan penuh yakin bahawa ada manis dihujung kepahitan...
Allah penuh dengan hikmah tersembunyi,
munkin bukan didunia ini kita menikmati
tp munkin di syurga hikmah itu menanti...
tabah ye kak..

Bunda Awwa said...

I always follow the norm of the story. very sad to find out the norms are not stable. norms are very fortunate to have family loves him. moon and the family may be given the strength to face them.

Anonymous said...

noted im a silend reader
sedih dan sayu saya bc cite norma..memang saya mgikuti nya..ape2 pun berdoalah utuk kbahgiaan dia..kurangkan kesakitan dia..ape yang penting talib perlu redha ape jua kemungkinan yng blaku..usah down..fikirkan rafiq sbb tu penyambung kasih sayang norma ngan talib..sekurangnya norma isteri dan ibu yang terbaik..seorang isteri yang mampu beri zuriat dan seorang ibu yang sanggup mengandung selama 9 bulan..ape2pun doa yang terbaik tuk norma..mungkin kenahgiaan akan di perolehi di akhirat nati...

ak yuyunz said...

yaAllah moon.... =(

Ira said...

sy pernah dgr pasal madu habatus sawda..mmg bagus..cuma utk kanser.. madu tak sesuai.. agaknya ikut org kot.. cuba tanya Dr yg arif. sbb madu mengandungi kadar glukosa yg tinggi.. benda2 yg manis bole aktifkan sel kanser semua.termasuk la monavie tu sendiri..

apa pn.. sy doakan semoga segalanya dipermudahkan..

Ira said...

semoga Allah memudahkan segala urusan kalian..

semoga Allah memberi ketabahan kpd kalian utk hadapi segala kemungkinan..

semoga Allah beri kekuatan kpd norma utk meneruskan hidupnya..

semoga Allah beri rahmatnya terhadap segala ujian yg kalian tempuhi..

semoga terbit sinar kebahagian dan kegembiraan utk kalian sekeluarga..

amin ya rabbal alamin..

jurujual said...

Tuhan itu Maha Mengetahui setiap apa yang telah ditetapkan kepada setiap hambaNya..Aku bersyukur kerana Norma bertemu dan berkahwin dengan Talib. Bagi aku Talib adalah seorang yang sangat tabah yang pernah aku jumpa.. Dari dulu sampai sekarang.. dia adalah insan yang suci bersih, patuh pada suruhan Allah, patuh pada ibubapa, menjauhi ape yg dilarang agama, etc. Memang Allah telah tentukan hanya Talib yang mampu menjaga Norma. Hatta aku sendiri pun, kalau semua ini terjadi kat aku, aku tak tau aku dapat tempuhi sepertimana yang Talib telah hadapi atau tidak..

Jumaat lepas aku g tgk Talib & Norma kat HUKM.. Menitis air mata aku.. Bagaimana kasih sayang seorang suami terhadap isterinya.. Setiap kata2 yang talib bisikkan kat Norma buat aku rasa sebak.. "Lib,ko mmg seorang yang tabah"... Sedikit sebanyak benda ini memberi kesan yang mendalam kpd aku.. Time tu aku berdoa dalam hati semoga semuanya dipermudahkan olehNya dan diberikan yang terbaik untuk Norma & Talib.. Time tu jugak aku berdoa supaya aku dapat menjadi seorang suami yang tabah dan menyayangi isteri sepertimana Talib dan Norma..

Apepun, setiap masa, aku akan berdoa semoga Allah berikan yang terbaik utk Norma, Talib, Rafiq dan keluarganya... Amin...

Anonymous said...

Assalam, saya pembaca setia blog ini. Adik saya 19 tahun juga telah pergi kerana kanser tahun lepas. Di saat akhir apabila beliau pergi kami merasa sangat lega kerana penderitaan dia harapnya sudah berakhir. Tuhan maha berkuasa. Kita hanya mampu berusaha dan dia yang menentukan. Norma akan diingati sampai bila2 dan amat ramai yang mendoakan dia. Harap dia dpt tenang di rumah dan kesakitan semakin kurang. Kesihan anak norma masih kecil namun apa boleh buat. Jodoh ajal maut semuanya di tangan Tuhan. Hidup no singkat

yuyu.tory said...

salam kak moon~
saya silent reader blog akak ni.. mengikuti kisah norma bila mengetahui dia guru di bekas sekolah saya SMBenut n umah saya pon dekat gan umah norma di kpg api-api. kalau boleh mmg nk pegi tengok norma tp saya bekerja di sg.buloh. seriously saya sedih gler bler bace akk nyer entry b'kaitan norma.
apepon, harap talib tabah menghadapi ujian dan dugaan.

Eera Shera said...

sampai skrg sy tetap follow cite kak norma. smoga kisah dia jd kekuatan dan pedoman buat org lain.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...