Tuesday, January 08, 2013

berprasangka baik

Tetiba kan kuar topic ntah hapa hapa ...

Dalam hidup nih kita kena la berprasangka baik kan . Tak kesah la pada sesapa pun

Bak kata Dr Fadzilah Kamsah ...

Kita tengah drive relax2 tetiba ada org potong ...kita pun terperanjat ....kemain laju lagi kereta depan tew . So kita pun berprasangka baik la ......maybe dia nak terberaks sangat la tew kot

So skrg nih pun kita kena amalkan sikap tew . Kalau kita tahu apa apa yg tak best so berprasangka baik la dulu . Jangan la plak nak gie jaja jaja citer yg kadang kita 100% pun tak tahu ....silap silap kita yg kumpul dosa sebab ckp benda yg tak tahu kesahihan nya .

So its nice kalau kita ley dengar kebenaran dr semer pihak . I prefer that way .

Last time ...lama dah la kisah nih . Org yg ai kenal amik keputusan utk berpisah ...which make me sad . But kita tak tahu apa yg berlaku dlm umah tangga org kan ...so berprasangka baik la ...mebi ada benda yg kita tak tahu n hanya dia org yg tahu .

So semer org duk ckp macam macam . Ai duk ngan org nih ...org nih kata tew la nih la ....macam ni la macam tew la .......so kita dengar je la .......ok fine ...

Then org tew plak cakap lain plak ............ok another version plak .

So tak ley jadi kan . Dr ai duk speku sorang2 its better to tanya sendiri . Aman jiwa raga nko ....kalau nko kena marah pas tuh ....ha tew citer lain la plak ....nasib badan nko la kan sebab gatai sangat nak tanya hahhahahah ( nasib la tak kena marah )

So ai tanya si A ...asal nko nak pisah nih ...n si A tak ckp full pun .........cuma tak der sefahaman . Then tanya plak soalan maut ....betul ke sebab nko ....dot dot dot dot dot .......then dia kata TQ sebab tanya aku sebab tak der sapa pun tanya aku soklan tew selama nih ......and dia bgtau ......ok fine ai dah dengar side A

So tanya plak side B walaupun takut giler tuhan je tahu tapi nak jugaks  tahu .....dr ai duk pikir bukan bukan . Alhamdulillah .....sebab A n B nih baik baik org nya n B told me ....tapi not detail . ok fine ai dah dengar dr B sebab dia pun kata aku ada salah aku n dia ada salah dia . N dia tak lepas ckp apa apa pun pasal umah tangga dia ...which yg ai rasa satu jawapan yg bijak ...walaupun sikit but yet dah cukup .

Then ai decide la sendiri .........tapi kita tak ley la nak judge mereka kan sebab bukan kita yg lalui nya .

So akak nak nasihat kat korang ...kalau la kowang ada masalah ngan rumah tangga ....maka cari la org yg betul2 akan faham n nasihat korang . senang nak cari org yg ley tambahkan panas yg sedia ada n susah nak cari org yg mampu sejukkan kepanasan tew ........

So yg mendengar tew ...sila la bila kawan cerita masalah ... bersangka baik la ....n jadi la pendengar yg baik n kawan yg ley lead pada benda yg baik n bukan yg buruks ....

And never ever ya puan puan sekalian share masalah umah tangga with lelaki lain ...its a big no no ........sebab biasa nya ia takkan berakhir ngan baik .......kecuali la family members ke sedara mara ke but not to kawan lelaki yg lain .......

So kalau korang nampak apa apa atau baca apa apa la ......jom bersangka baik ..........



No comments: