Wednesday, January 16, 2013

Setahun sudah tanpa maid

hu hu genap sudah 1 tahun . Rezeki Moon hanya dapat pakai maid setahun je ...mmg agreement pun nak amik dia kerja setahun ...so kalau dia nak sambung lagi tew kemudian sambung balik

So so far dia kije tak der masalah . Ai yg mmg asal tak der maid nih ...bila dah ada rasa cam ringan sangat kijer2 tew . Ai dah tak yah risau pasal kije kije umah ...umah pun bersih je manjang , N so far dia pun ok dan tak der masalah .

Masalah nya timbul once bila genap setahun . Dia nak sambung ....so Moon pegi la proses sambung permit dia semer , Sekalik vley plak dia kena 'gangguan' asal cam kena allergi kulit ...kulit dia bila maghrib je terus naik bengkak2 . Org2 kampung panggil cam kena ludah hantu . Cam kena miang buluh tew ....naik timbul2 gatal . Pastuh bila subuh je hilang terus ........vley ..dekat sebulan jugaks la cam tew . Sian tgk dia malam malam tergaru2 ..

Dia nih sangat baik je ...everynite mengaji . Mmg sedap je dengar dia ngaji . Kadang ai soal siasat jugaks la dia kan . DIa kata hubby dia ni terlalu dgr cakap mak pak . Mak n pak mertua dia tak suka dia sebab dia org miskin . Dia kata dia call hubby dia n ckp nak sambung ...tapi suami dia cam tak benarkan . Mebi sebab tew kot dia kena 'ganguan '. Lembaga hitam tew marah dia suh dia balik Indonesia

Puan ...saya takut ...benda hitam tew marah2 sama saya .........suruh saya balik Indonesia ........ ( sambil nangis mengigil2 ...at the same time meremang bulu roma ) Tiap malam tenung saya ...marah sayaaaaaaaa di suruhnya pulang .

Mmg scary hokey . Ada 1 pagi tew siap dia cam kena sawan ...dia gengam tangan dia kuat kuat sampai nampak kesan kuku kat tapak tangan dia ....dia tarik rambut dia . Mengelupur jgn nak kata la ...sampai 4 lelaki pegang tew pun masing2 cam nak tercampak . Nasib baik la masa tew ada jiran yg pandai ...tapi masa kena soal tew vley plak ckp jawa bagai ...mmg ngeri je bila ingat balik .

Sekalik jiran panggil kwn2 dia ustadz dr Darul Syifa ...ha terus la aksi mengelupur lagi sekalik ....mmg kesian bila tgk dia cam tew . Sampai kurus kering ...

Kesian kesian la jugaks tapi lagi tak sanggup ai nak tinggalkan bebudak kat dia dlm keadaan dia cenggitu . So amik keputusan utk hantar je la dia balik n berubat kat tanah air dia je senang .

So mmg cobaan jugaks la . Baru je seminggu kuar kan duit sambung permit ....then sekalik pasport dia plak hilang sebab kes org pecah kereta .....cobaan plak nak buat passport dia di kala semer PATI nak kena anta balik plak . Berhimpit2 plak la nak proses passport dia kat kedutaan Indonesia sana . At the same time plak dia cam tak sabar2 nak balik Indon ...asek kena ganggu je ngan lembaga hitam tiap tiap malam .

Since riso gaks kalau tinggalkan dia sensorang kat umah . Dia mintak anta kan kat abg dia yg kije construction kat cyberjaya nih . Tawakal je la sebab dia nak larik pun tak ley jugaks kan sebab passport dia kan ilang ......

So merasala baya tiket kapal torbang yg mahal ....mmg rasa burn sangat la duit tew tapi nak wat cam na . Kita org pun tak mo la serabut kepala nak pikir . Janji dia balik cepat2 so tak yah nak riso dah .

Selama setahun je rezeki kita org pakai khidmat dia ....dia mmg bagus . Kije bagus n Isk n Yaya pun suka kat dia ...tapi tew la kan dah dapat yg elok ...mcm tew la plaks kan

So balik pada asal ngan hidup tanpa maid ...walaupun kije menimbun but then ai rasa lagi senang hati ..tak yah nak riso . Sebab for sure Isk ngan yaya sonok kat nerseri . Ramai kawan2 ...lagi pun dia org berdua tew mmg dr kicik mmg duk nerseri ...so dia org kewl je .

Pak Sutan pun kembali merampas tahta dlm umah hahahhahah kebebasan nak bersuar pendek je dalam umah ....umah sepah pun pejam je mata . Plus anak anak pun dah besar ....mmg ley mintak tlg ...stakat kemas2 brg ...bawak baju yg dah dilipat naik atas ke ....dah vley dah pun .

So pasal maid nih mmg nasib . Kalau dpt yg elok syukur alhamdulillah ...kalau tak der ...tak pa la ....kita pun lagi hebat dari maid kan ...kita sorang pun ley buat kije kije yg maid buat at the same time kita pun kije cari rezeki .......so kita adalah 4 in 1 = Bibik + Ibu + Isteri + Wanita bekerjaya .

So kije umah mmg fenat ........fenat giler la . Tapi kepuasan mampu buat semer tew ...yg tew lagi best sebenarnya ....ibarat kita branak la .............sakit gilerrrrrrrrrr ....tapi pastuh nak anak lagi kannnnnnnnnn hahhahahahah

Since ramai yg tanya cam na ai buat sendiri urusan permit maid ...so u ols ley refer kat sini 

2 comments:

Suliana said...

salam singgah kak moon :-)

betul tu mmg blh buat sendri semua. tapi mencabar skit plus penat ttapi yg plg penting kena tolak ansur dan sabar.. pejam mata bile rumah sepah2.. hehe

laila74 said...

Tapi maid ni kadang2 suka buat2 gila ,sbb nk balik indon,dah rasa dah .diorang ni pandai berlakon